Χοιρινό μπούτι με μαρμελάδα ελιά και πατάτες

Υλικά
1kg χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκκαλο)
100g βούτυρο
200g μαρμελάδα ελιά Deliroom
2 κ.σ. μουστάρδα
300g λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
600g πατάτες
80g βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Bήμα 1: Ετοιμάζουμε το χοιρινό. Χαράζουμε το λίπος από το μπούτι με γραμμές διαγώνιες, δημιουργώντας μικρούς ρόμβους. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε μέσα σε ένα ταψί, περιχυμένο με το κρασί.

Bήμα 2: Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 100γρ. βούτυρο, τη μαρμελάδα Deliroom, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να να ζεσταθούν μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Bήμα 3: Αλείφουμε με το γλάσο το χοιρινό και όσο μείνει το κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε το μπούτι να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 230C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί. Στη συνέχεια χαμηλώωουμε το φούρνο στους 180C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μια ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά το εσωτερικό του. Όταν δούμε ότι το μπούτι παίρνει αρκετό χρώμα εξωτερικά, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βγάζουμε 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο. Ανά διαστήματα αλείφουμε το μπούτι με το γλάσο.

Bήμα 4: Όσο γλάσο μείνει μετά το ψήσιμο το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ζουμιά από το ταψί που ψήθηκε το χοιρινό. Αφήνουμε να ζεσταθεί για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει σάλτσα.

Bήμα 5: Ετοιμάζουμε τις πατάτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, αλάτι, τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε 10 λεπτά, να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να μπορούμε να τις κόψουμε. Μόλις κρυώσουν τις κόβουμε στη μέση και τις κρατάμε στην άκρη.

Bήμα 6: Βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά , μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, το δενδρολίβανο και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Bήμα 7: Σερβίρουμε το μπούτι κομμένο σε φέτες συνοδευόμενο με πατάτες και σάλτσα ελιάς.

Comments are closed